Om man vill hyra ut sin lägenhet i andra hand krävs ett godkännande från styrelsen. Ring till HSB ServiceCenter på 010-442 11 00 (öppettider mån-fre kl. 08:00-16:30) eller skicka ett mail till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. där man kan beställa en blankett som sedan skickas tillbaka till HSB.

 

Läs mer om andrahandsuthyrning av bostadsrätt på Hyresnämndens hemsida. Brf Sturebys styrelse har ett generöst ställningstagande vid ansökningar att hyra ut i andrahand.

 

Läs mer på Hyresnämndens hemsida om vilka förutsättningar som Hyresnämnden godkänner andrahandsupplåtelse för. Styrelsen för brf Stureby följer Hyresnämndens regelverk och är ibland mer generös än Hyresnämnden.

Exempel på godkända anledningar:

  • Studier på annan ort
  • Provbo med partner
  • Arbete på annan ort


Med ovanstående anledningar beviljar styrelsen andrahandsuthyrning för max 12 månader i taget. Styrelsen kan godkänna förlängning av perioden om anledningen är godtagbar. Till exempel kan bostadsrättshavaren arbeta/studera utomlands under en begränsad tid om några år och då kan styrelsen, med ett intyg från arbetsgivaren/lärosätet, godkänna längre tid än ett år, men alltid endast maximalt ett år i taget. Föreningen tar ut en avgift, 375 SEK/månad, för den medlem som önskar upplåta i andrahand.

 

Om bostadsrätten hyrs ut utan styrelsens tillstånd, kan nyttjanderätten till lägenheten förverkas enligt 7 kap. 18§ p 2 bostadsrättslagen. Föreningen kan därefter säga upp nyttjanderätten till bostadsrätten och begära omgående avflyttning. Det är alltså mycket viktigt att du ansöker om tillstånd hos styrelsen för uthyrning i andrahand.